Nieuwbouwwoning hypotheek: hoe werkt het?

Tips & vragen

Wil je een hypotheek berekenen voor een nieuwbouwwoning? Dit werkt net iets anders dan bij een bestaande woning, aangezien je rekening dient te houden met enkele belangrijke factoren. Je moet de woning bijvoorbeeld nog inrichten, terwijl je aan de andere kant geen last hebt van de aankoopkosten. Je kunt zelf de hypotheek berekenen voor een nieuwbouwwoning, om na te gaan wat er mogelijk is en welke hypotheeklasten daar bruto en netto per maand bij zullen gaan horen.

1. Hypotheek en inrichting

Wanneer je de hypotheek voor een nieuwbouwwoning berekend is het het belangrijk dat je rekening houdt met bijkomende kosten voor de inrichting van de woning. Het is dus verstandig om geld apart te houden voor bijvoorbeeld de badkamer en de keuken. Verder zul je ongetwijfeld de vloer moeten (laten) leggen en de wanden afwerken.

Deze extra kostenposten zijn van belang wanneer je een hypotheek voor een nieuwbouwwoning wilt afsluiten. Het is soms wel mogelijk om deze zaken mee te financieren met de hypotheek. Overleg met de hypotheekadviseur wat er mogelijk is.

Tip icoon

Maximale hypotheek

  • 100% onafhankelijk
  • Altijd de laagste rentes
  • Gratis en vrijblijvend

2. Meerwerk nieuwbouw

Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt, gaat de aannemer deze via de standaardindeling bouwen. Het kan natuurlijk zijn dat jij net iets andere wensen hebt. Je kan bijvoorbeeld een stopcontact op een andere plaats willen of een gehele dakkapel extra aan willen bouwen.

De extra's die je in een nieuwbouwwoning wil laten toevoegen heet meerwerk. Daartegenover kun je ook standaard dingen weglaten, dit heet minderwerk, klinkt logisch toch?

Meerwerk kost natuurlijk extra en minderwerk kost uiteraard minder, hoeveel dit is wordt aangegeven in een meer- en minderwerklijst die de aannemer aanbiedt. We raden aan deze lijst vooraf aan het tekenen van de koopakte te bekijken om te zien of er nog onderhandeld kan worden over de prijzen.

Een andere reden voor het bekijken van lijst is het berekenen van de hypotheek. Je kunt namelijk het geld voor het meerwerk gewoon meefinancieren met de hypotheek. Je bent namelijk de waarde van het huis aan het verhogen en dit kan simpelweg meegefinancierd worden.

3. Bouwdepot

Wanneer je een nieuwbouwhuis gaat kopen wordt er een aparte rekening geopend voor het betalen van de facturen van het bouwbedrijf. Op deze rekening wordt jouw geleende geld gestort en krijg je rente over het nog niet gebruikte geld voor de woning. Voor het deel dat je al in het huis gestopt hebt betaal je hypotheekrente.

Ook als je een huis je wilt verbouwen kun je gebruik maken van een bouwdepot waarin je het geld stort, zodat je het in termijnen tijdens de bouw of verbouwing van de woning uit kunt geven.

nieuwbouw

4. Aanvullende financieringskosten bij hypotheek

De nieuwbouwwoning koop je doorgaans ‘vrij op naam’, waardoor de aankoopkosten meevallen. Dit neemt niet weg dat je wel afsluitkosten voor de hypotheek dient te betalen. De afsluitkosten zijn advieskosten en notariskosten voor de hypotheeklening. Houd rekening met deze kosten koper. Op die manier kunt je de nieuwbouw hypotheek berekenen van een en nagaan wat je dient te lenen, of wat je maximaal kunt lenen op basis van je inkomen(s).

5. Online hypotheek berekenen

Je kunt online je hypotheek berekenen voor een nieuwbouwwoning, waardoor je zelf na kunt gaan wat er globaal gezien mogelijk is. Ga uit van het bruto-inkomen dat je verdient en tel bij de maximale hypotheek het eigen geld op dat je in wilt zetten, of de schenking die je ontvangt. Het totaal van de financiering dient hoog genoeg te zijn om de vraagprijs te kunnen betalen.

Houd ook rekening met eventuele bouwrente, aangezien je die doorgaans tijdens de bouw van de woning al dient te betalen. Je krijgt deze echter vaak weer terug van de hypotheekverstrekker maar die haalt er soms wel 1% af.

6. Voordelen nieuwbouwwoning

  • Er is geen achterstallig onderhoud aangezien alles nieuw is
  • Ook in de eerste jaren blijven de onderhoudskosten over het algemeen laag
  • Je kunt de woning verbouwen en inrichten zoals je wilt
  • Je kunt zelf beslissen over de eventuele tuin en erfafscheiding
  • Elektra, verwarming en isolatie zijn volgens de nieuwe standaard en dus vaak energiebesparend
  • Er is geen sprake van overdrachts-, makelaars, en taxatiekosten
Woning bouwen

7. Nadelen nieuwbouwwoning

  • Je kunt niet onderhandelen over de prijs
  • Er zit meestal een lange periode tussen koop en oplevering
  • De beslissing om het huis te kopen is gebaseerd op tekeningen en schetsen van het huis
  • Je hebt extra kosten vanwege de opleveringskeuring
  • Soms is er nog geen sprake van een ontwikkelde woonomgeving
  • Tuinaanleg en erfafscheiding leveren ook vaak extra kosten op
  • Er moet bouwrente betaald worden

8. Veelgestelde vragen

Kan ik een hypotheek aanvragen voor een nieuwbouwwoning?

Ja, het is mogelijk om de koop van een nieuwbouwwoning te financieren met een hypotheek.

Hoe werkt een bouwdepot?

Met een bouwdepot kun je de financiering in termijnen uitgeven aan de (ver)bouw van de woning. De rente die je betaalt over de lening kun je terug krijgen van de hypotheekverstrekker, maar meestal haalt de hypotheekverstrekker 1% van de rente af.

Welke kosten moet ik wel en niet meerekenen bij een nieuwbouwwoning?

Van aankoopkosten zoals taxatie, makelaarskosten en overdrachtsbelasting is meestal geen sprake. Wel moet je rekening houden met aansluitkosten zoals notaris- en advieskosten en de hypotheeklening.

Laat je goed adviseren

Laat je goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maak je een goede keuze en kan je profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts

  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

Deze aanbieders doen mee