Wat is een restschuld?

Tips & vragen

U kunt uw hypotheek berekenen met een restschuld, door de restschuld op te tellen bij het bedrag dat u nodig heeft om een woning aan te schaffen. Houd er rekening mee dat het in ieder geval niet zomaar mogelijk zal zijn een flinke restschuld mee te financieren, bovenop de waarde van uw nieuwe woning.

1. Wat is een restschuld?

Restschuld ontstaat op het moment dat u uw woning verkoopt en deze in waarde is gedaald waardoor een deel van de hypotheek niet wordt afgelost. Het huis staat dan zogenaamd ‘onder water’. Ook wordt het bedrag dat nog openstaat tijdens de looptijd van uw hypotheek restschuld genoemd. Dus dit is de lening min de aflossing die u tot dan toe hebt gedaan. De restschuld moet uiteindelijk wel worden afgelost dus het is belangrijk om dit in de gaten te houden als u erover denkt uw huis te verkopen. In bepaalde gevallen kunt u het bedrag aan restschuld meefinancieren in een nieuwe hypotheek, mits uw inkomen toereikend is.

Tip icoon

Maximale hypotheek

  • 100% onafhankelijk
  • Altijd de laagste rentes
  • Gratis en vrijblijvend

2. Kan ik mijn restschuld meefinancieren?

Ook al wordt dat in veel gevallen erg lastig, bij bepaalde hypotheekverstrekkers is het toch nog mogelijk om een hypotheek te berekenen met een restschuld. Stel dat u bijvoorbeeld een nieuwe woning op het oog heeft van € 225.000, dan kunt u op basis van 115% maximaal € 258.750 financieren. Dit betekent dat u de restschuld volledig mee kunt nemen, mits de bijkomende kosten niet te hoog oplopen. Uiteraard dient uw inkomen hoog genoeg te zijn om deze volledige hypothecaire lening te kunnen dragen. Als het niet mogelijk blijkt te zijn om de restschuld mee te financieren moet u deze eerst aflossen. Vanaf dat moment kunt u weer in aanmerking komen voor een nieuwe hypotheek. Maar u kunt deze berekening natuurlijk ook bij een van onze adviseurs neerleggen, die u meteen duidelijkheid kan geven. U kunt hiervoor altijd contact met ons opnemen!

de mogelijkheden met restschuld

3. Is de rente over restschuld aftrekbaar?

Voorheen gold dat als u de restschuld met een nieuwe hypotheek meefinancierde, de rente hierover fiscaal aftrekbaar was. Het was dan dus voordelig om tijdens de looptijd het restschuld bedrag zo hoog mogelijk te laten om fiscaal optimaal voordeel te hebben. Vanaf 2018 is het echter niet meer mogelijk om de rente over de restschuld af te trekken. U kunt dus wel de restschuld meefinancieren met een nieuwe hypotheek maar u haalt hier geen fiscaal voordeel meer uit.

4. Hoe kan ik een restschuld voorkomen?

Wilt u een restschuld voorkomen? Zorg er dan voor dat u de waarde van uw woning goed in de gaten houdt, ten opzichte van de hypotheeklening zoals u die heeft. Is de schuld momenteel hoger dan de waarde van uw woning of de waarde waarvoor anderen uit de buurt hun woning hebben kunnen verkopen? Dan is het verstandig om daar waar mogelijk een (extra) aflossing te doen. U kunt de hypotheekschuld naar beneden brengen, om te voorkomen dat er een restschuld ontstaat op het moment dat u de woning dient te verkopen.

5. Restschuld kwijtschelden

Als u een hypotheek heeft afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie en u verkoopt uw huis voor minder dan het geleende bedrag kan het zijn dat u in aanmerking komt voor kwijtschelding. De NHG is bedoeld als garantie voor de bank dat als u de hypotheek niet volledig kunt aflossen, de bank toch het geleende bedrag ontvangt. Het kan dus dat door het hebben van NHG de restschuld wordt kwijtgescholden.

6. Veelgestelde vragen

Wat is een restschuld?

Restschuld is het bedrag dat overblijft als de waarde van uw huis bij verkoop lager is dan het bedrag dat u heeft geleend voor de hypotheek.

Kan ik mijn restschuld meefinancieren?

Bij sommige hypotheekverstrekkers kunt u uw restbedrag bij een nieuwe hypotheek meefinancieren.

Kan ik de rente over de restschuld aftrekken?

Het is niet meer mogelijk de rente over de restschuld die u met een nieuwe hypotheek meefinanciert, af te trekken van uw belasting.

Hoe voorkom ik een restschuld?

U kunt bijvoorbeeld tussentijds (extra) aflossen om te voorkomen dat u aan het eind van de looptijd een te groot bedrag overhoudt.

Hoe wordt een restschuld kwijtgescholden?

Heeft u een hypotheek met NHG afgesloten? Dan kan het zijn dat u in aanmerking komt voor kwijtschelding. De restschuld wordt dan voor u betaald.

Laat je goed adviseren

Laat je goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maak je een goede keuze en kan je profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts

  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

Deze aanbieders doen mee