Beoordeel deze berekening
8.6 / 10 (31)

Oversluiten hypotheek berekenen

Scherm kantelen voor volledige weergave

Oversluiten van uw hypotheek betekent dat u uw huidige hypotheek gaat beëindigen en kiest voor een nieuwe hypotheek en/of hypotheekvorm. Dat kan betekenen een lagere rente, een andere of betere aanbieder, een nieuwe hypotheekvorm of een combinatie van deze drie. De veranderingen kunnen groot zijn, zeker voor uw maandelijkse hypotheeklast, maar ook voor uw toekomstige situatie.

 

Lees meerLees minder

Het kan in veel gevallen gunstig zijn om de hypotheek over te sluiten,het is dus ook altijd zinvol om te kijken of uw aflossingsvrije hypotheek oversluiten een goede keuze is.

 

Oversluiten hypotheek; waar op te letten

Als u een hogere rente heeft dan op dit moment te krijgen is in de huidige hypotheekmarkt, dan is het interessant om te kijken naar oversluiten. Wel is het in voorkomend geval zo dat u –omdat u uw huidige hypotheek voortijdig wenst te beëindigen- een boete rente kunt krijgen vanwege deze voortijdige beëindiging. Deze boete is overigens doorgaans vrij eenvoudig mee te financieren in de nieuwe hypotheek. Het is verstandig om te kijken of de maandlast gunstiger is en of u de betaalde boeterente vlot terugverdient. 

 

Oversluiten hypotheek berekenen

 

Nog los van de rente die een stuk gunstiger kan uitpakken, hebben veel mensen vaak nog een verouderde hypotheekvorm. Dat kan een beleggingshypotheek zijn waar je graag vanaf wilt of een spaar- of levenhypotheek, waar veel poliskosten in zitten en die in veel gevallen kan worden omgezet in een gunstigere aflosstructuur. Het hoeft dus zeker niet alleen de rente te zijn die het verstandig maakt om over te sluiten, maar zeker ook de nieuw te kiezen aflossingsvorm en bijvoorbeeld het feit dat u vaak ook nog kunt overstappen naar een veel voordeligere overlijdensrisicodekking bij de hypotheek, omdat de huidige overlijdensrisicoverzekeringen een stuk goedkoper zijn dan enkele jaren geleden. 

 

Het is altijd verstandig om te kijken of oversluiten interessant is omdat er naast de lage rentetarieven ook andere zaken zullen gaan veranderen waardoor het uiteindelijk voor u minder interessant kan zijn om over te sluiten. Valt er op basis van de rente te verwachten dat er serieus voordeel te behalen valt, dan is het verstandig om samen met een adviseur te kijken of het totaalplaatje gunstig uitpakt.

 

U kunt hierboven de berekening maken of oversluiten van uw hypotheek interessant is. Deze berekening is slechts een indicatie, echter u kunt hiermee wel vast voor u zelf bepalen of het de moeite waard lijkt te zijn uw hypotheek in deze tijd over te sluiten.

 

U vindt hier ook meer informatie over een ING hypotheek oversluiten en een Florius hypotheek oversluiten