Beoordeel deze pagina
9 / 10 (1)

NHG

Lagere rente en zekerheid; Nationale Hypotheek Garantie (NHG)!

Voor de meeste mensen is de aankoop van een woning de grootste investering van hun leven. Een hypotheek betekent een financiële verplichting voor de aankomende tientallen jaren. Naast de kosten is het daarom belangrijk om ook rekening te houden met eventuele risico's. Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer u werkloos of arbeidsongeschikt raakt of wanneer uw relatie onverhoopt wordt beëindigd? Een forse terugval van het inkomen is in dergelijke gevallen niet uit te sluiten en kan zelfs leiden tot gedwongen verkoop van uw woning. Gelukkig kunt u de financiële gevolgen van dergelijke omstandigheden beperken met de NHG. Naast de zekerheid krijgt u met deze garantie ook nog eens een fikse korting op de hypotheekrente. Veilig en voordelig, dat is NHG!

 

Hoe gaat NHG in zijn werk?

Heeft u uw woning verkocht en blijft er een restschuld over? Dan dient uw bank hiervoor een verliesdeclaratie in bij NHG. Vervolgens beoordelen zij of u er alles aan heeft gedaan om het verlies zo veel mogelijk te beperken en/of verkoop te voorkomen. Is dit het geval? Dan wordt het resterende bedrag kwijtgescholden en kunt u met een schone lei beginnen.

 

Nationale Hypotheek Garantie

 

Wanneer komt u in aanmerking voor NHG?

Wat zijn nou de voorwaarden van NHG. U komt in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie als u een woning koopt binnen de NHG grens. Uw inkomen dient te voldoen aan de eisen zoals ook in de berekenmodule voor de maximale hypotheek in deze website. Als u aan deze eisen voldoet dan komt u in aanmerking voor de Garantie, hetgeen al bovengenoemde voordelen met zich meebrengt. Om Nationale Hypotheek Garantie te krijgen betaalt u eenmalig 1% over het hypotheekbedrag. Dit bedrag gaat naar de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning. Bij een hypotheek van bijvoorbeeld 200.000 euro betaalt u 2.000 euro aan de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning. Dit bedrag is aftrekbaar voor de inkomenstenbelasting als kosten voor het verkrijgen van een geldlening. U krijgt derhalve doorgaans zo'n 42% hiervan terug via uw aangifte IB. Deze regels voor een NHG garantie wijzigen jaarlijkse per 1 juli. Per 1 januari 2017 is de maximale koopsom met NHG vastgesteld op €245.000,-.

 

Veranderingen NHG

In deze wisselende markt veranderen de regels voor de Nationale Hypotheek Garantie. Gelukkig is de daling een halt toegeroepen. De NHG bedroeg 2016 ook € 245.000, alleen was dit inclusief bijgerekende bijkomende kosten waardoor het alleen mogelijk bleek een woning te financieren met een koopsom van iets meer dan € 231.000. Voor 2017 ligt het bedrag dus inmiddels wel € 14.000 hoger waardoor voor veel mensen de mogelijkheden een stuk ruimer zijn, mits het inkomen dat toelaat.