Beoordeel deze berekening
9 / 10 (59)

Maximale hypotheek berekenen

Scherm kantelen voor volledige weergave

Als je een huis wilt kopen, is het belangrijk om te weten wat de maximale hypotheek is die je kunt krijgen. Het geeft immers aan in welke prijsklasse je een huis kunt zoeken. Wil je zelf eenvoudig vanaf je bank de maximale hypotheek berekenen? Logischerwijs speelt hierbij jouw inkomen en dat van je eventuele partner hierin de belangrijkste rol. Er worden daarnaast verschillende gegevens gevraagd

 

Lees meerLees minder

te weten; beschik je over eigen geld, heeft je woning overwaarde, koop je een nieuwbouwhuis of een bestaande woning en tegen welke koopprijs. Op basis hiervan krijgt u een indicatie van de maximale hypotheek.

 

Maximale hypotheek Nibud

Elk jaar worden er nieuwe woonnormen vastgesteld door het Nibud. Op basis van deze normen zullen de banken een hypotheek verstrekken. Met de nieuwe vastgestelde woonnormen mocht u in 2016 maximaal nog maar 102% van de woningwaarde financieren. In 2017 was dit 101% en in 2018 is deze nog verder verlaagd. 

 

Maximale hypotheek in 2018: wat verandert er?

De maximale hypotheek in 2018 zal voor de meeste mensen wat kleiner zijn dan een jaar eerder. Dat heeft te maken met de maximale hypotheek op basis van de woningwaarde.


De maximale hypotheek die banken mogen verstrekken hangen af van twee factoren:

  • Waarde van de woning

  • Hoogte van het inkomen

Maximale hypotheek: waarde van de woning

De waarde van de woning zal in 2018 steeds vaker leidend zijn voor de maximale hypotheek. Die bedraagt namelijk nog maximaal 100 procent van de woningwaarde. Het is dus niet meer mogelijk om meer te lenen dan de waarde van de woning.

 

Houd er rekening mee dat u voor de aankoop van een woning 5 - 6 procent aan ‘kosten’ betaalt. Los van kosten om het huis in te richten of af te werken. De kosten betaalt u voor de aankoop (overdrachtsbelasting), financiering (hypotheek), de notaris, eventuele NHG en bijvoorbeeld een taxatie.

 

Inkomensnormen hypotheek in 2018

Ook de inkomensnormen zijn in 2018 belangrijk voor de maximale hypotheek. Er komt voordeel voor tweeverdieners. Het tweede (laagste) inkomen telt voortaan voor 70 procent mee, in plaats van de 60 procent van een jaar eerder.

 

Is de looptijd van de hypotheek korter dan 10 jaar? Dan mag de bank rekenen met de daadwerkelijke rente in plaats van een toetsrente. Daardoor is het mogelijk om meer te lenen.

 

Afwijken van de gestelde normen

En blijkt de maximale hypotheek in 2018 niet hoog genoeg om een huis te kunnen kopen? In sommige gevallen mogen geldverstrekkers maatwerk leveren door af te wijken van de normen. Neem daarvoor contact op met een onafhankelijke hypotheekadviseur, die u daar meer over kan vertellen.

 

Online de maximale hypotheek berekenen

Er zijn verschillende websites waar je de maximale hypotheek kunt berekenen. De ene website is echter betrouwbaarder dan de andere. Bij ons als erkend hypotheekadviseur bent u op een vertrouwd adres! Online berekenen van de maximale hypotheek is echter wel een indicatie, dus houd daar rekening mee. Via het makkelijke invulformulier of via de contactpagina kunt u altijd vragen om een adviesgesprek.

 

maximale hypotheek berekenen

 

Banken en tussenpersonen

Zodra je een huis op het oog hebt en een precieze berekening (zonder NHG of met NHG) wilt laten maken, kun je het beste contact opnemen met een hypotheekadviseur. Zo weet je dat de uitkomst meer is dan een indicatie. Wij kunnen voor u diverse aanvragen doen bij de top 5 beste hypotheekaanbieders van Nederland en nog circa 14 hypotheekverstrekkers!

 

Het kiezen van de juiste hypotheekconstructie is een ingewikkelde case. Je zit namelijk wel, afhankelijk van uw keuze, ca. 5 tot 30 jaar vast aan een lening en die heeft een grote invloed op wat je in de rest van je leven kunt ondernemen. Wij kijken graag vrijblijvend naar uw situatie om u van een goed advies te kunnen voorzien zodat u voorlopig geen zorgen heeft over uw hypotheek.

 

Maandlasten hypotheek berekenen

Je kunt de maximale hypotheek berekenen met behulp van de bovenstaande tool. Houd er echter ook rekening mee dat de maximale hypotheek zal leiden tot relatief hoge hypotheeklasten. We noemen dat de maandlasten. Het zijn de kosten die je iedere maand betaalt, veelal bestaande uit in ieder geval rente en aflossing.

Let op: om met je hypotheek in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek dien je verplicht af te lossen sinds 2013. Dat betekent dat je zowel rente als aflossing betaalt. Bij een aflossingsvrije hypotheek bestaan de maandlasten uit alleen rente.

 

Om de maandlasten van een maximale hypotheek te berekenen dien je de bedragen voor de rente en aflossing bij elkaar op te tellen. Houd er rekening mee dat het hier gaat om het bruto bedrag aan hypotheekrente. Daar kun je vanuit de hypotheekrenteaftrek een ‘korting’ op krijgen. Dat is een korting dankzij lagere inkomstenbelasting, waardoor het netto bedrag aan maandlasten lager uitvalt dan de bruto kosten.

 

Je kunt het best zowel de maximale hypotheek berekenen als een berekening maken van de maandlasten die je dan zal gaan betalen. En zorg ervoor dat je ook de maandlasten over 10 jaar, over 20 jaar en over 30 jaar berekent. Op die manier krijg je een goed beeld van hoe deze zich zullen ontwikkelen. Vooral bij een annuïtaire hypotheek worden de netto maandlasten steeds een beetje hoger. Zorg er dus voor dat je de kosten nu en in de toekomst goed kunt opbrengen.

 

Maximale hypotheek bij diverse banken

Will je de maximale hypotheek berekenen? Dan is het bovendien verstandig om er rekening mee te houden dat banken daar verschillend mee om kunnen gaan. De banken zijn uiteindelijk allemaal gehouden aan de richtlijnen zoals de overheid die opstelt. Dat betekent in de praktijk dat ze rekening houden met de leennormen zoals het Nibud die hanteert. Dat neemt aan de andere kant niet weg dat er soms sprake kan zijn van afwijkende situaties.

 

Een goed voorbeeld is de maximale hypotheek voor zelfstandigen en ZZP’ers. In sommige gevallen gaan de banken daar verschillend mee om. Ze berekenen bijvoorbeeld 80% van het gemiddelde inkomen over de afgelopen 2 boekjaren of besluiten pas een berekening te maken bij minimaal 3 boekjaren als zelfstandige. Een onafhankelijk hypotheekadviseur kan je helpen om een berekening te maken van de maandlasten die je kunt verwachten en de mogelijkheden met betrekking tot de maximale hypotheek.

 

Zorg ervoor dat je de adviseur een berekening laat maken van de maximale hypotheek. Zowel op basis van wat de banken je willen aanbieden als op basis van de maandlasten die je nu en in de toekomst kunt betalen. Een hypotheek is een financieel en fiscaal complex product met een zeer lange looptijd. Het is daarom van belang om je daar goe Din te verdiepen. Je kunt de maximale hypotheek berekenen voor een eerste indicatie. Vervolgens doe je er verstandig aan dit samen met een adviseur uit te zoeken, zodat je tot het definitieve maximum kunt komen dat je kunt lenen voor een hypotheek.