Beoordeel deze berekening
? / 10 (0)

Maandlasten 2015

Scherm kantelen voor volledige weergave

Bent u benieuwd naar de maandlasten in 2015, voor een nieuwe hypotheek die u wenst af te sluiten? Indien u een bestaande hypotheek heeft zullen de maandlasten bekend zijn, of kunt u die nagaan aan de hand van uw uitstaande hypotheekschuld, de resterende looptijd de hypotheekvorm en de rente die u betaalt. Een lineaire hypotheek wordt bruto en netto iedere maand wat goedkoper, een annuïteiten hypotheek blijft bruto even duur en wordt netto wat duurder, voor een aflossingsvrije hypotheek blijven de maandlasten in 2015 gelijk, mits u geen extra aflossingen doet.

 

Lagere maandlasten voor nieuwe hypotheken

Sluit u een nieuwe hypotheek af? Dan zullen de maandlasten in 2015 relatief laag uitvallen, omdat de woonnormen zijn aangescherpt. Dit betekent dat met name lagere inkomens tot €30.000 bruto per jaar minder kunnen lenen voor de aanschaf van een woning. Brengt u meer eigen geld in om de woning toch te kunnen kopen? Dan zal dit lagere maandlasten opleveren. Het Nibud wil er op die manier voor zorgen dat ook lagere inkomens eventuele onverwachte hoge kosten buiten de maandlasten om op kunnen vangen.

 

 

Opbouw van de maandlasten in 2015

De maandlasten in 2015 bestaan in ieder geval uit rente en eventueel ook uit aflossing, afhankelijk van wanneer u de hypotheek heeft afgesloten en voor welke vorm u koos. Heeft u een aflossingsvrije hypotheek? Dan betaalt u alleen rente. Bij een beleggingshypotheek betaalt u premie voor uw beleggersverzekering, bij een spaarhypotheek legt u spaarbedragen in. Een annuïtaire en lineaire hypotheken vragen maandelijks om een aflossing bovenop de rente die u betaalt. Met die hypotheekvormen kunt u ook sinds 1 januari 2013 in aanmerking blijven komen voor hypotheekrenteaftrek, mits u de hypotheekschuld in maximaal 30 jaar aflost. Houd er rekening mee dat de hypotheekrenteaftrek in 2015 verlaagd wordt tot maximaal 51%, op basis van uw inkomen. Betaalt u belasting in de hoogste schaal? Dan krijgt u te maken met deze verlaging van de aftrek.

 

Maandlasten berekenen

Wilt u de maandlasten voor 2015 berekenen? Dan is het van belang om het hypotheekbedrag te kennen, net als uw bruto jaarinkomen en de hypotheekvorm waar u gebruik van maakt. Gaat het om een annuïtaire hypotheek met maandelijks gelijkblijvende bruto lasten, of om een lineaire hypotheek waarmee u tijdens de eerste jaren relatief veel aflost? Is er sprake van een aflossingsvrij deel binnen de hypotheek? U kunt op basis van deze gegevens de maandlasten voor 2015 berekenen. Uiteraard kan ook onze onafhankelijke hypotheekadviseur u hier uitstekend mee van dienst zijn, zodat u goed weet wat u kunt verwachten indien u besluit een hypotheek af te sluiten.