Beoordeel deze berekening
9 / 10 (6)

Kopen of Huren?

Scherm kantelen voor volledige weergave

Kopen of huren: wat vormt op dit moment de beste keuze? Het is een vraag die veel mensen zich stellen en waar we lang niet allemaal een antwoord op hebben. Hoe zorgen we er voor nu en in de toekomst voor dat we zorgeloos in ons huis kunnen wonen? Biedt kopen nog altijd de mogelijkheid vermogen op te bouwen, is huren op dit moment voordeliger en hoe ontwikkelen de kosten zich de komende jaren? We vergelijken kopen en huren en zetten de voordelen en nadelen op een rij, in combinatie met een toekomstperspectief. 

 

Lees meerLees minder

Maximale huurverhoging en verhuurdersheffing

Huren is redelijk vrijblijvend, biedt een hoge mate van flexibiliteit en kan voordelig uitpakken. Het is niet nodig om een grote schuld aan te gaan, waardoor ook aflossingen niet van toepassing zijn. Aan de andere kant vraagt huren om een maandelijkse betaling van de huur, geld dat uitsluitend ten goede komt aan de verhuurder, er is geen sprake van kapitaalopbouw. Na bijvoorbeeld 30 jaar huren heeft u fijn in de woning gewoond, maar blijft er niets over op het moment dat u de woning verlaat.

 

Een groot nadeel van huren is de huurprijs, die de komende jaren waarschijnlijk verder op zal lopen. Minister Blok voert een beleid dat de huurmarkt niet bepaald aantrekkelijker maakt. Sociale huur wordt bijvoorbeeld ieder jaar maximaal enkele procenten duurder. In 2014 bedroeg de maximale huurverhoging 4%. Dit lijkt mee te vallen, maar het betekent dat een huur van €500 per maand, ineens €520 gaat kosten en de huur jaarlijks oploopt met €240. U betaalt meer huur, zonder dat u daar aan de andere kant meer voor terugkrijgt. Verdienen ook de kinderen mee? Dan loopt de huur hard op. De verhuurders hebben bovendien te maken met de verhuurdersheffing van 1,5 miljard euro, die ze linksom of rechtsom terug zullen moeten verdienen. 

 

 

 

Woningmarkt voor koopwoningen herstelt na dip

De toekomst voor kopen ziet er bepaald rooskleuriger uit, zeker voor starters, omdat dit deel van de woningmarkt juist herstelt van de recente dip. Sinds 2008 is er sprake geweest van flinke prijsdalingen, de gemiddelde koopprijs van een huis ligt nog ongeveer 20% lager dan tijdens de topperiode enkele jaren geleden. Het is daardoor nu mogelijk om relatief voordelig een woning aan te kopen. De prijzen van huizen lopen weer voorzichtig op en de verwachting is dat dit met het oog op de toekomst gestaag door zal blijven zetten.

 

Lagere loan-to-value ratio

Dit heeft onder andere te maken met de lagere loan-to-value ratio, de verhouding tussen het te lenen bedrag en de waarde van de woning. De overheid brengt dit tot 2018 terug tot 100% van de woningwaarde. Dit betekent dat u als huizenkoper iets meer eigen geld dient in te brengen. Dit voorkomt echter dat veel huizen ‘onder water’ komen te staan, waardoor er een meer stabiele woningmarkt ontstaat. Op de vraag ‘kopen of huren’ past wat dat betreft het antwoord dat kopen met het oog op de toekomst nu de beste keuze lijkt, een hypotheekadviseur kan u daar uiteraard meer over vertellen.