Zakelijke hypotheek berekenen

Tips & vragen

Om een zakelijke hypotheek af te sluiten bij de bank moet je eerst aan de bank bewijzen dat jouw onderneming voldoende gezond is om te investeren in een pand. Met de cashflow cijfers en een prognose voor de komende jaren kun je de bank hiervan overtuigen. Net als bij een particulierenhypotheek wil een bank graag weten wat voor inkomen je hebt, zodat ze een risicoanalyse kunnen maken. De bank wil weten of jouw onderneming op de lange termijn in staat is om de lasten van een zakelijke hypotheek te dragen.

1. Zakelijke hypotheek afsluiten voor bedrijfspand

Als je een zakelijke hypotheek wil om een bedrijfspand te kopen zijn er verschillende mogelijkheden. Onder andere Rabobank, ING Bank en de SNS Bank bieden een bedrijfshypotheek aan.

De voorwaarden van een zakelijke hypotheek zijn beperkt. Bij de meeste banken die een zakelijke hypotheek verstrekken moet je in 20 tot 25 jaar de hypotheek aflossen. Bovendien moet je bij de meeste geldverstrekkers minimaal 30% van de marktwaarde van het pand met eigen middelen betalen. Je kunt dus voor maximaal 70% van de marktwaarde een zakelijke hypotheek afsluiten. Je kunt hier je maximale bedrijfshypotheek berekenen.

Tip icoon

Zakelijke hypotheek

  • 100% onafhankelijk
  • Altijd de laagste rentes
  • Gratis en vrijblijvend

Om een zakelijke hypotheek af te sluiten bij de bank moet je eerst aan de bank bewijzen dat jouw onderneming voldoende gezond is om te investeren in een pand. Met de cashflow cijfers en een prognose voor de komende jaren kun je de bank hiervan overtuigen. Net als bij een particulierenhypotheek wil een bank graag weten wat voor inkomen je hebt, zodat ze een risicoanalyse kunnen maken. De bank wil weten of jouw onderneming op de lange termijn in staat is om de lasten van een zakelijke hypotheek te dragen.

2. Objectfinanciering bij gespecialiseerde hypotheekbank

Een bedrijfspand financieren met objectfinanciering is ook een mogelijkheid. Het verschil met de bedrijfshypotheek is dat bij objectfinanciering niet zozeer wordt gekeken naar het inkomen van de onderneming, maar naar de waarde van het pand. Een taxatierapport is daarbij van belang.

Hypotheek bedrijfspand

De voordelen van objectfinanciering zijn de lage rente en de gunstige overstapkosten. Bij een zakelijke hypotheek moet vaak aan meer voorwaarden worden voldaan, omdat het een hypotheek op maat is. Zo willen veel hypotheekverstrekkers deze hypothecaire lening alleen verstrekken als het bedrijf minimaal drie jaar bestaat. Welke manier van financieren het beste is, hangt af van jouw persoonlijke wensen en de zakelijke situatie.

3. Bedrijfshypotheek voor bedrijfspand of huren?

Denk je nog na over de mogelijkheid tot kopen of huren van een bedrijfs- of winkelpand? Er zijn verschillende redenen om te investeren in een bedrijfspand. Wellicht is je onderneming snel aan het groeien of wil je beter bereikbaar zijn. Kopen is op lange termijn erg aantrekkelijk, maar ook huren heeft zo zijn voordelen.

Huren geeft je veel flexibiliteit door de (relatief) kortlopende verplichting, maar brengt daarentegen vaak wel hogere maandlasten met zich mee. Een zakelijke hypotheek of objectfinanciering vraagt om een investering op de lange termijn, maar zorgt er aan de andere kant voor dat je na volledige aflossing eigenaar bent van het pand. Dat geeft veel zekerheid in de toekomst.

Laat je goed adviseren over de mogelijkheid voor een hypotheek voor bedrijfs- of winkelpanden, zodat je een goede keuze kunt maken en je de bank kunt overtuigen van jouw mogelijkheden.

4. Veelgestelde vragen

Kom ik in aanmerking voor een bedrijfshypotheek?

Of je een bedrijfshypotheek kan aanvragen hangt af van de omzet, winst en de reserves van je onderneming. Bij het beoordelen van de hypotheekaanvraag zal een bank beoordelen of de onderneming nu en in de toekomst in staat is om aan de verplichtingen te voldoen.

Wat zijn de kosten van een bedrijfshypotheek?

Net als bij een particuliere hypotheek hangen de kosten af van verschillende factoren. De hypotheekrente bestaat uit de basisrente van de hypotheekverstrekker en risico-opslag. De hypotheekverstrekker bepaalt de risicocategorie waarin je onderneming valt. De zakelijke hypotheekrente is dus afhankelijk van de financiële positie van je bedrijf, hoeveel jaren het bedrijf bestaat en hoeveel winst je maakt. Zo zal een startende ondernemer vaak een veel hogere risico-opslag hebben dan een goedlopend familiebedrijf. De meeste banken financieren maximaal 70% van de marktwaarde van een bedrijfspand. Je zult dus naast de hypotheek ook nog een deel van het pand moeten kopen met eigen middelen.

Is financiering van nieuwbouw projecten mogelijk?

Ook als het bedrijfspand dat je op het oog hebt een nieuwbouwproject betreft, is het mogelijk om dit te financieren met een zakelijke hypotheek.

Laat je goed adviseren

Laat je goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maak je een goede keuze en kan je profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts

  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

Deze aanbieders doen mee